top of page

Opravdový příběh o založení spin-offu

Známe se už od dětství a víme o sobě všechna tajemství…Ale ne! Takhle náš příběh nezačal. Zajímá vás, jak to ve skutečnosti bylo? Pohodlně se usaďte, usrkněte z voňavého šálku a nechte mě to vyprávět.



Bylo nebylo

Jednoho dne se potkaly dvě dvojice kolegyň. Barča se Zuzkou, akademičky z fakulty sociálních studií Ostravské univerzity a metodičky komunitní práce. Ivet s Lenkou, dlouhodobé komunitní pracovnice s dovedností sebereflexe z neziskového sektoru. Napadá vás, co bylo hlavním tématem, které je spojilo? Ano, byla to vize rozvoje a nadšení z metody komunitní práce. A taky dovednost udělat z každého setkání gastronomický zážitek.


Na jedné vlně

Když vedly diskuse o současné podobě vzdělávání v Moravskoslezském kraji, dostaly se do stavu flow. Vezly se na jedné vlně. Dort měl stejný základ s různými příchutěmi. Na trhu jim chyběla kritická perspektiva, specifická témata a komplexní přístup ke vzdělávání. Trávily spoustu hodin, dnů a týdnů nad tím, jak by mohly tuto díru vyplnit. Jak nejlépe využít krásnou mozaiku jejich dovedností a schopností. Jak říct světu Haló! Na tohle je taky dobré myslet a my to umíme, rády vám to ukážeme. A pak jim přišla do cesty možnost založení spin-offu. Jo, taky na začátku nevěděly, vo co go. Ovšem spojení slova inovace a vzdělávání v jedné větě byla trefa do černého.

Je to sice dál, ale zato horší cesta

A tady začíná zápletka našeho příběhu. 12 úkolů pro Asterixe se proměnilo v 15 výzev pro založení spin-offu. Použiju teď pár nesrozumitelných vět. Pokud nechcete usnout při čtení následujícího odstavce jako Šípková Růženka při setkání s prvními trny růží, pokračujte rovnou na další.


Cesta by se dala popsat krok po kroku, pro naše pohodlí raději zvolím jízdu rychlíkem. Spolupráce s transferem poznatků a technologií, obhajoba záměru a business plánu, první dávka trpělivosti. Schválení vkladu duševního vlastnictví OU formou skript, Rada pro komercionalizaci, druhá dávka trpělivosti. Akademický senát, vyjádření rektora, Správní ráda, konečná podoba společenské smlouvy, ustanovení dozorčí rady, posilující dávka trpělivosti. Složení všech vkladů, zapsání do obchodního rejstříku, založení spin-off společnosti. Tramtadadaaa! Jo, byl to bizár.

Ale jsme první společensko-vědní spin-off v České republice a to zní skvěle, co říkáte?


A co tím chtěla básnířka říct

Úplně vám rozumím. Alenka v říši divů by teď z toho nebyla moudřejší. Zkrátka jsme založily firmu společně s Ostravskou univerzitou, která v ní má svůj podíl a vnáší do ní své duševní vlastnictví. Jsou to poznatky, které vybádají vědkyně a vědci sociálního zaměření. Je to inovativní, etické a cool. Můžeme díky tomu postavit naše vzdělávání na evidence based practice. OUps! I did it again…na důkazech a poznatcích přímo z praxe sociální práce.


Zazvonil zvonec a…

Náš roční výstup byl zdolán. Jsme první průkopnice, prvovýstupkyně na horu univerzitního spin-offu v sociálních vědách. Všichni po nás již budou mít na Ostravské univerzitě vyšlapanou cestičku. Budou moct využít naše nýty ve skalách a zavěsit do nich své karabiny. A my se teď můžeme ponořit do toho, co opravdu umíme. Rozvíjet kolegy a kolegyně ve specifických tématech. Stavět na jejich silných stránkách a rozvíjet jejich potenciál. Potkávat se s vámi a kromě rozvoje si užít taky společný čas u dobré kávy, čaje či čehokoliv, co máte rádi. A konečně to můžeme říct oficiálně: Pojďte růst s námi!


Jak na to?

Jsou různé cesty. Vyberte si z naší aktuální nabídky kurzů. Zvolte komplexní přístup ke vzdělávání pro vaši organizaci. Sdílejte tento článek mezi své známé. Podělte se o svůj komentář. Lajkněte tento článek. Ale opravdu, lajkněte ho. Hotovo? Už jsme vaše.

211 zobrazení

Comments


bottom of page